Home Uncategorized Antybiotykoterapia w intensywnej terapii

Antybiotykoterapia w intensywnej terapii

written by admin Sierpień 10, 2017
Polskie środki masowego przekazu wielokrotnie już alarmowały opinię publiczną, że przy masowej produkcji mięsa przez hurtownie drobiu dopasowuje się antybiotyki, hormony i sterydy. Faszerowanie ptactwa hodowlanego tymi substancjami ma przyśpieszyć wzrost masy zwierząt, aby mięso pochodzące z ich ciał szybciej dotarło do sprzedaży. Policja stara się likwidować nielegalne wytwórnie antybiotyków dedykowanych hurtowniom drobiu, które w krajach byłego Związku Radzieckiego bierze się podobno w wielkich ilościach chodzących w stopnie. Zawierające niebezpieczne dla zdrowia hormony, sterydy i antybiotyki mięso drobiowe zostają przyswojone przez organizm ludzkim, a potem kumulują, co oddziałuje toksycznie na życie człowieka.

Błyskawiczne przyrosty masy kurcząt na fermach ekonomicznych są bezpośrednim efektem karmienia ptactwa hodowlanego wysokobiałkowymi paszami naszpikowanymi sterydami, które drastycznie dodają ich apetyt, lecz i degenerują układ immunologiczny. Więc z serii powoduje, iż kurczakom odnosi się antybiotyków mając zapobiec infekcjom, ale antybiotykoterapia idzie do dewastacji wątroby zwierząt i wreszcie do ich śmierci około szóstego tygodnia życia. Brutalna egzystencja kurcząt w hodowlach drobiu naznaczona jest dużym cierpieniem, ale wielu konsumentów pragnących jedynie kupować więcej za chwila nie zważa na etyczne i zdrowotne konsekwencje omawianego procederu.

Oficjalnie rzecz mając, dopuszczalne jest podawane zwierzętom hodowlanym antybiotyków tylko i zdecydowanie w sukcesie ich choroby. Niestety, w rzeczywistości nielegalny handel antybiotykami weterynaryjnymi kwitnie również stanowi bardzo prawdopodobnie, że praktycznie wszystka sztuka mięsa z sprzedających towary do pobliskich sklepów ma w tkankach antybiotyki. Szkodliwość antybiotyków, hormonów tudzież sterydów w spożywanym posiłku mięsnym jest typowa, zaś bycie tego zjawiska pragnie istnieć nie tylko uświadamiane konsumentom, lecz także powinno być się obiektem zainteresowania instytucji będących chronić ludzkie zdrowie. Przykrą uwagą jest fakt, iż pisana na masową skalę żywność przestała być teraz źródłem wartości odżywczych, lecz staje się śmiercionośną trucizną.