Drukarka fiskalna z komputerem

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten punkt stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka osoba panująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W pracy w domach gastronomicznych możemy spotkać dwa pierwsze typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, gdyż nie zajmuje ona nawet własnej klawiatury. To drugie rozwiązanie traktowane stanowi w licznych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić kilka charakterystycznych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy finansowej i poprawiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i naturalną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla użytkownika który z niecierpliwością czeka przy stole na proste zdanie. Dodatkowym argumentem istnieje szansa zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na karcie pamięci, co sprzyja ich trzymanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna wynosić dobre wymiary, idące na jej naturalne branie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po całym domu, a i świeży i łatwy design. Oprogramowanie gastronomiczne idzie na określone monitorowanie sprzedaży i szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej ma dla wielu rozpoczynających działalność jeden z większych kosztów, więc warto dodać, że przy spełnieniu kilku warunków można nabyć na ten obowiązek ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto te odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, by mieć okazja jej przetestowania oraz szkolenia ludzi z treści jej przeżywania i pomocy z projektami do obsługi punktów restauracyjnych.