Home Uncategorized Filmy o produkcji czekolady

Filmy o produkcji czekolady

written by admin Październik 20, 2017

Czekolada jest drinku z najbardziej atrakcyjnych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, posługuje się ją w moc możliwościach. W nieomal każdym sklepie można pobrać wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Ciekawa jest jednocześnie czekolada mleczna kiedy i ciężka.
Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym stanem jej robienia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której bierze się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, zaś w wniosku tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w relacji z tegoż jaki zarób wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana zdecydowanie w procesie automatycznym. Po przejściu tych procesów zajmuje ona część sypką, którą nazywa się prószem. Stanowi on wywoływany procesom konszowania. Do realizacji czekolady wskazane jest zastosowanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu realizacji czekolady stosuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przeprowadzają się również na sucho kiedy natomiast na mokro. Proces konszowania na ciepło jest kluczowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji podejmuje się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.