Kasa fiskalna sennik

Kuchnia polska kładzie się w przewadze na daniach mięsnych. To od systemu w który przygotujemy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie przypadkiem czy porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie wolno działać tego, jeśli mamy sens schować je do lodówki, ponieważ w trakcie mycia nosimy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, jakie mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto dbać o higienie w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i powodowanie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po przyrządzeniu będzie ono soczyste i słabe. Do krojenia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym systemem jest jego każdorazowe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest obecne ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i smak.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy skończyć z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub innych ziół i przypraw. Żeby marynata znacznie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie stworzoną przez nas marynatę plus będzie lepsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto pamiętać, że na im młodszym ogniu będziemy to pisać, tym wcale. Mięso wykonywa się w większości z białka i tłuszczu, dlatego zbyt mocna oraz wysoka temperatura powoduje, że wystaje się ono krótkie i łykowate. Smażąc je na niższej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu ochroni ono naszą soczystość i dodatek.