Mielenie miesa zjawisko fizyczne

Kotleciarka Maga jest prasą do ciała, której obowiązkiem jest podzielenie kawałków mięsa na plastry o określonej grubości (w współzależności od potrzeb, na wszelkiej szerokości rozgniecenie ma taką tąż grubość). Praca urządzenia przyspiesza i usprawnia proces przygotowania kotletów, zachowując przy tym świeżość, kruchość, soczystość oraz wagę mięsa. Efekt ten gwarantują zespoły specjalnie ukształtowanych noży ze stali nierdzewnej, wykonujące precyzyjne nacinanie mięsa, spiralnie zainstalowane na wałkach obrotowych.

Prasa do kotletów znajduje wykorzystanie w domach gastronomicznych oraz sklepach, gdzie w kolekcji można odnaleźć mięso wołowe w budów zawijanych zrazów, bitek i befsztyków; mięso wieprzowe podzielone na kotlety schabowe, zawijańce, zrazy wieprzowe, steki, sznycle; mięso drobiowe przygotowane na de Volaille; porcje grillowe. Kotleciarka umożliwia przygotowanie znacznej sumy rozbitych plastrów w przeciągu bliskiego czasu czasu - ok. 800 części w czasu godziny, przy czym mięso nie że istnieć mrożone, ani nie może zawierać kości. Obsługa maszyny stanowi nadzwyczaj niska, dzięki zastosowanym przez producenta Maga następujących rozwiązań - półautomatyczne sterowanie, rozgraniczenie przestrzeni roboczej od operacyjnej w planu zapewnienia ochrony zdrowia osób obsługujących (zabezpieczenie dostępu do dobrzy), zmiany konstrukcyjne, mające prestiż na zmniejszone o 45% zużycie energii, zmniejszenie czynności skupiających się na całość cyklu rozgniatania (skrócony czas pracy), polerowana obudowa o geometrycznych kształtach ułatwia czyszczenie (elementy prasy powinny być myte i suszone po każdorazowym związku z żywnością; zabronione jest czyszczenie całej maszyny strumieniem wody). Cicha praca samego urządzenia i przekładni olejowej to specjalne atuty maszyny. Kotleciarka spełnia wszelkie normy (CE, Dyr. 2006/42/WE, oraz EN 60204-1:2010 - bezpieczeństwo elektryczne). Zalety kotleciarki Maga zostały uznane przez użytkowników i jurorów Międzynarodowych Rynków w Poznaniu (odznaczenie złotym medalem). Maga, jako producent narzędzi do przemysłu spożywczego, umieszczając się na nauki i poczuciu otrzymywanym od 1990 roku zwraca na grupę, prostotę, inteligencję rozwiązań, moc oraz dużą wydajność. Firma sukcesywnie zwiększa naszą ofertę o dodatkowe maszyny: szatkownice, krajalnice, maszyny do mielenia mięsa, tzw. wilki.