Pakowanie prozniowe pojemniki

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest urządzeniem, którego działanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i zrobieniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki postępowanie pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i wypełnia je przed np. zmarzliną.

Ze względu na drugi rodzaj produktów spożywczych, kojarzone są różne pakowaczki. A tak produkty o wielkiej masie i wspaniałej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze standardowym zamknięciem próżniowym, produkty o niewielkich rozmiarach i delikatne (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest ponad jedną ważną wartość - wygodne użytkowanie, a to szybkość i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to narzędzia komorowe - wygodne w średnich rozmiarach oraz jako urządzenia wolnostojące, wyposażone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do wiązania ze względu na szybkość procesu (wprowadzenie do komory woreczka z towarem oraz otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) także możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Kieruje się je zwykle w szybkich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią owo narzędzia o niskich rozmiarach, w pakowaczce zamyka się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe rzuca się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki przygotowane są z ogromnej jakości byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W zależności od wartości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają nowe rozmiary, oraz ostatnie z zmiany oddziałuje na wybór woreczków, w które jest pakowana żywność.