Home Uncategorized Przemyslowe pakowanie prozniowe

Przemyslowe pakowanie prozniowe

written by admin Czerwiec 4, 2017
Coraz częściej możemy nastąpić na półkach sklepowych żywność pakowaną przemysłowo. Które są zalety takiego przechowywania produktów żywieniowych i jak jest sam proces pakowania?

Żywność przechowywana próżniowo dłużej zachowuje swoją świeżość, a czasy przydatności do jej użytkowania są znacznie dłuższe niż w wypadku produktów pakowanych tradycyjnie. Jedzenie zbierane w warunkach próżniowych chronione jest przed dostępem z drobnoustrojami dostającymi się w powietrzu. Dzięki temuż nie ulega szybkim procesom programu i jełczenia. Pakowanie próżniowe stanowi i najodpowiedniejszy środek ochrony produktów przed wzięciem się do nich insektów roznoszących niebezpieczne zarazki.

Próżniowo można przechowywać żywność starą i mokrą. Produkty, takie jak mąka i cukier, nie zbijają się w grudki, ponieważ dzięki hermetycznemu opakowaniu nie przyjmuje się do nich powietrze zawierające parę wodną. Dzięki temu nie proszą one późniejszego przesiewania i nie pojawiają się w nich zarodniki grzybów. Produkty mokre zawierają natomiast wodę lub tłuszcze. Pakowanie próżniowe chroni takie pokarmy przed wysychaniem oraz jełczeniem. Są one dzięki temu nie tylko świeże, ale też zachowują swój styl.

Próżniowe pakowanie w sektorze podejmuje się dzięki specjalnym technologiom, których przykładem potrafi żyć pakowaczka multi vac. Proces polega na umieszczeniu żywności na taśmie. Jedzenie jest kolejno odsączane z powietrza i hermetycznie foliowane. Dzięki temu mieszka możliwość szybkiego i bogatego pakowania dużych partii rozmaitych produktów.

W przemyśle pakowane próżniowo są przede wszystkim ciała i wędliny. Dzięki takiemu procesowi pakowania są one dłużej zielone i dobre do użytkowania. Jest wtedy cenne, ponieważ produkt z zapakowania do ujawnienia się na półkach sklepowych pokonuje niekiedy bardzo długą, wielodniową drogę. To nie wyłącznie z powodów jego prowadzenia, ale właśnie od środka pakowania zależy, czy zostawi on naszą świeżość. Produkty pakowane próżniowo są więc tak wyjątkowe dla konsumentów, gdyż ich terminy do jedzenia są znacznie wydłużone. Nawet jeśli produkt pokonał długą drogę od pakowaczki do półki sklepowej, wciąż długo jeszcze pozostanie dobry i świeży.