Home Uncategorized wilk maszyna gastronomiczna

wilk maszyna gastronomiczna

written by admin Czerwiec 27, 2017

Każdy zakład, zajmujący się przetwórstwem mięsa, ma wśród swoich maszyn słynnego wilka. Maszyna wilk rozdrabnia mięso i zakłada je do dalszej obróbki. Przyjrzyjmy się szczegółowo, w jaki system działa urządzenie, które są jego rodzaje a jako w pozytywny sposób czyścić maszynę, aby była bezawaryjnie przez lata.

 

Więcej

Wilk nie różni się mocno od tradycyjnej maszynki do mięsa, którą wielu Polaków korzysta w własnych domach. Podstawowa odmiana to właśnie rozmiar i moc przerobowa, a ponadto solidniejsza konstrukcja i wsparcie elektromechaniczne (wiele domowych maszynek robi na „korbkę”). Obsługa dania nie jest poważna, należy pamiętać zawsze podstawowe szkolenie z poziomu BHP i akcji w przemyśle spożywczym. Duże istnieje zarówno przygotowanie stanowiska przez podjęciem działalności.

Wilk skupia się z niewiele istotnych elementów: gardzieli, do której składamy mięso wraz z dodatkami; ślimaka, który sukcesywnie przesuwa treść do prowadzenia oraz zestawu tnącego, rozdrabniającego mięso i wyrzucającego je na zewnątrz, do podstawionego pojemnika. W prowadzeniu mięsa pomagają akcesoria: popychacz, nakrętka ryglująca czy antypoślizgowe nóżki.

Większość maszyn do mielenia mięsa typu wilk wykonanych jest ze określeni nierdzewnej. Dotyczy to z ogromnych wymogów w kierunku obsług maszyn w zakładach garmażeryjnych. Stałe narażenie na wilgotność i sprawianie różnych substancji, w współczesnym zarówno soli, nie pozostaje bez pomysłu na mechanizmy maszyny. Wilki ze pewni nierdzewnej myją się szybko i pewnie służą przez lata. Wystarczy woda oraz delikatne preparaty czyszczące (uwaga – nie należy używać kwasów), a następnie – dokładne wysuszenie części. Umieszczony w organizacji ślimak napędzany jest przez zębatą przekładnię, i przygotowanie go też ze określeni nierdzewnej gwarantuje skuteczną pracę. Większość maszyn jest zabezpieczenie również w przypadku zaniku napięcia, same się wyłączają.

Wśród wilków używanych w przemysłowej obróbce garmażeryjnej, możemy wymienić trzy rodzaje, ze powodu na okres skomplikowania budowy, a co wewnątrz tym chodzi – skuteczności mielenia. Wspomniany wysoce mechanizm, pokazujący się z trzech części, to przykład podstawowy. Na zbycie proste są również wilki wzbogacone o szarpak, umożliwiający jeszcze lepsze rozdrobnienie mięsa. Trzeci z nich z zmianie jest także szarpak oraz dodatkowy nożyk i sitko.